1. Komu jest przyznawany certyfikat PQS?
Program Pork Quality System jest otwarty dla wszystkich hodowców i przetwórców mięsa wieprzowego, a także dystrybutorów i sprzedawców, którzy oprócz wymagań wynikających z przepisów dobrowolnie spełnią dodatkowe warunki określone w specyfikacji PQS.
2. Co to znaczy, że wieprzowina PQS jest produktem premium?
Certyfikowana wieprzowina to produkt wysokiej jakości – o gwarantowanej niskiej zawartości tłuszczu, jednolitej, różowo-czerwonej barwie, miękkości, kruchości i soczystości oraz wysokiej przydatności kulinarnej i przetwórczej. To mięso pozbawione wad takich jak nadmierny wyciek soku mięśniowego czy rybi zapach, niewykluczonych w masowej produkcji wieprzowiny.
3. Dlaczego mięso PQS jest sprzedawane wyłącznie w formie zapakowanej?
Pakowanie certyfikowanej wieprzowiny pozwala na zachowanie korzystniejszych warunków higienicznych, chroni je przed dostępem drobnoustrojów i wydłuża termin przydatności do spożycia.
4. Czy mięso PQS wymaga szczególnych warunków przechowywania?
Wieprzowina PQS wymaga jedynie zapewnienia, tak jak w przypadku mięsa tradycyjnego, odpowiednich warunków chłodniczych.
5. Czy certyfikat PQS jest przyznawany raz na zawsze?
Nie. Uczestników Systemu PQS obowiązuje stałe poddawanie się dwuetapowym kontrolom jakości: samokontroli, przeprowadzanej na podstawie wytycznych opracowanych dla wszystkich etapów produkcji oraz kontrolom niezależnym – przeprowadzanym przez niezależną jednostkę certyfikującą, działającą z upoważnienia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wieprzowina PQS to gwarancja wysokiej, powtarzalnej jakości i nieograniczonych możliwości wykorzystania produktu podczas przygotowywania potraw.