Przetwórcy, zaangażowani w proces uzyskania wieprzowiny PQS, są w stanie sprostać nowym oczekiwaniom odbiorców, dla których coraz częściej – prócz ceny – liczy się także gwarantowana, wysoka jakość wybieranych produktów.
Zgodność z procedurami przetwórczymi jest kontrolowana na każdym etapie produkcji – również podczas trwającego maksymalnie 8 godzin transportu zwierząt do ubojni oraz w fazie samego uboju, który powinien następować przy masie zwierzęcia wynoszącej około 100 kilogramów, w wieku 5-7 miesięcy. Istotną rolę odrywa stosowanie klasyfikacji tusz i ich znakowania numerem partii lub numerem ubojowym, co pozwala na identyfikację gospodarstwa czy stada, z którego pochodzą tuczniki.
Przejrzystość procesu produkcyjnego w Systemie gwarantuje wysoką, wyrównaną i powtarzalną jakość certyfikowanej wieprzowiny.
Usystematyzowanie działań związanych z produkcją i współpraca uczestników wewnętrznego łańcucha dostaw w Systemie umożliwiają:
- uzyskiwanie surowca o odpowiednich parametrach przetwórczych – pozbawionego wad technologicznych, o jednolitej mięsności i wadze tusz oraz dobrej wartości pH,
- wyższą efektywność technologiczną,
- zwiększenie konkurencyjności, przekładającej się na konkretne wyniki sprzedaży,
- stymulowanie rozwoju polskiego rolnictwa.