Wysoka jakość certyfikowanej wieprzowiny jest efektem spełnienia procedur produkcyjnych zawartych nie tylko w standardach opracowanych dla hodowców, firm transportowych czy ubojni, ale również firm wprowadzających mięso PQS do obrotu.
W sprzedaży detalicznej wieprzowina dostępna jest w jednostkowych, hermetycznie zamkniętych opakowaniach opatrzonych błękitnym logo Systemu PQS. Do konsumentów trafia jako produkt schłodzony, o dłuższym terminie przydatności do spożycia, wynikającym z zachowania najwyższych standardów jakości oraz wymagań higienicznych.
Certyfikat PQS jest gwarancją, że oznaczone nim mięso charakteryzuje się deklarowanymi przez producenta cechami jakościowymi i wartością odżywczą: naturalną, jednolitą różowo-czerwoną barwą, delikatnym zapachem i smakiem, kruchością i soczystością oraz niską zawartością tłuszczu.
Coraz większa identyfikowalność produktów oznaczonych błękitnym logo PQS, a wraz z nim zwiększenie zaufania konsumentów, wywierają bezpośredni wpływ na rosnącą sprzedaż i zwiększenie dochodów wszystkich uczestników Systemu.
Wzrost zainteresowania produktami premium na rynkach zagranicznych sprawia, że zyskują również eksporterzy – raz zdobyty rynek będzie mógł być utrzymany dzięki gwarantowanemu bezpieczeństwu i wysokiej, powtarzalnej jakości certyfikowanej wieprzowiny.