PRASA O NAS

21 sierpnia
Kobieta.pl – Gdy jakość ma znaczenie

„Warto zadbać o kreowanie dobrych nawyków żywieniowych, włączając do swego codziennego menu wieprzowinę PQS. Jej wyśmienity smak przekona nawet najbardziej wymagających!”– przekonuje autor artykułu w serwisie kobieta.pl. Zauważa, że wieprzowina opatrzona błękitnym logiem PQS to produkt o wysokich wartościach odżywczych, niewielkiej zawartości tłuszczu, lekkostrawny i zapewniający energię niezbędną w codziennym funkcjonowaniu.

 

15 sierpnia
E-restauracja.com – Poinformowani o wieprzowinie

Serwis e-restauracja.com przytacza wyniki badania znajomości certyfikatów jakości mięsa wśród konsumentów. Wykazują one, że świadomość zalet certyfikatu PQS zwiększyła się, a kampania skutecznie zachęca do kupowania mięsa opatrzonego tym znakiem. Respondenci, wśród których byli zarówno konsumenci, jak dystrybutorzy mięsa, zgadzają się także z opinią, że mięso PQS charakteryzuje się wyższym  poziomem bezpieczeństwa.  

 

13 lipca 2014

Gala.pl – Sięgnij po wieprzowinę ze znakiem jakości PQS

Dział Kuchnia na portalu Gala.pl zauważa, że mięso wieprzowe, wbrew obiegowej opinii, może być chude i zdrowe. Jako przykład takiego mięsa podaje wieprzowinę produkowaną w systemie  jakości PQS, która dzięki wysokim normom hodowli i przetwórstwa jest zawsze soczysta i krucha, o jednolitej, różowo-czerwonej barwie i aromacie właściwym dla świeżego mięsa.

 

1 lipca 2014

Nowa Wieś Europejska – Szlakiem smaku

„Polska żywność to nie tylko smak czy aromat, to także bogata historia i różnorodna tradycja” – tak zaczyna się artykuł poświęcony podróży po Mazowszu i Podlasiu w poszukiwaniu smaków tradycyjnej, polskiej kuchni, między innymi najlepszego polskiego mięsa, dla którego tradycyjne receptury są tak samo ważne, jak najwyższa jakość gwarantowana systemami jakości, wśród nich Pork Quality System.

 

1 lipca 2014

Piknik „Poznaj Dobrą Żywność”

Mimo, że to już lipiec, w prasie branżowej producentów żywności wciąż sporo publikacji o pikniku Poznaj Dobrą Żywność, zorganizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w pierwszej połowie czerwca. Autorzy odnotowują obecność Związku Polskie Mięso i promowanego przezeń systemu jakości PQS. O imprezie napisały tytuły: „Rolnik Spółdzielca”, „Agro serwis”, „Rolnik Dzierżawca”.

 

1 lipca 2014

Rozmowa z Witoldem Choińskim, prezesem zarządu Związku Polskie Mięso

„W świadomości konsumentów wieprzowina to nadal ociekający tłuszczem kotlet schabowy, a wcale tak nie jest” – mówi w rozmowie dla „Rolnika Dzierżawcy” Witold Choiński. „Polska wieprzowina oznaczona znakiem PQS to wyjątkowej jakości mięso, z którego można przygotować wiele smacznych i zdrowych potraw” – dodaje.  Jak zauważa prezes Związku Polskie Mięso, badania pokazują, że polska wieprzowina to prawdziwy rarytas, który charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i zawiera wiele potrzebnych dla organizmu substancji odżywczych.

 

1 lipca 2014

Wieprzowina PQS na grillu europejskich mistrzów

Od 19 do 21 czerwca w Dolinie Charlotty odbyły się Mistrzostwa Europy BBQ 2014. O wydarzeniu pisze „Przegląd Gastronomiczny” w tekście „Piknik na europejską skalę”. W okolice Słupska zjechało 26 ekip z całej Europy, które rywalizowały w przyrządzaniu najsmaczniejszych dań metodą BBQ. Jak zauważa autor artykułu, Barbecue to sztuka kulinarna, w której końcowy efekt zależy nie tylko od umiejętności, ale także od jakości przyrządzanego mięsa. Dlatego żeberka i łopatki użyte w konkursie pochodziły z wysokiej klasy mięsa certyfikowanego znakiem Pork Quality System. 

 

14 czerwca 2014

Piknik Poznaj Dobrą Żywność – rodzinne święto polskiej żywności

W sobotę, 14 czerwca, odbył się zorganizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 11. Piknik Poznań Dobrą Żywność. W ogrodach SGGW w Warszawie można było poznać i spróbować polskich produktów wyróżnionych prestiżowym znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” oraz żywności wytwarzanej w krajowych i unijnych systemach jakości (wśród nich PQS - Pork Quality System), wyrobów tradycyjnych i regionalnych, a także produktów ekologicznych. Relację z wydarzenia zamieściły między innymi: „Tygodnik Poradnik Rolniczy”, „Zielony Sztandar” i portale internetowe, np. techagra.plkulturawsi.plpotrawyregionalne.plrolnictwo.com.pl i wiele innych.

 

6 czerwca 2014
TalerzPokus.tv – Szaszłyki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw
Na blogu kulinarnym Talerz Pokus ukazał się przepis na grillowane szaszłyki z polędwicy wieprzowej. „Do przygotowania szaszłyków wybrałam polędwiczkę wieprzową PQS, certyfikat PQS daje mi gwarancję, że mięso za każdym razem będzie najwyższej jakości. Polędwica jest niezwykle soczysta, delikatna w smaku i pięknie pachnie, a w zestawieniu ze świeżymi ziołami i warzywami smakuje idealnie!” – czytamy we wpisie.

 

1 czerwca 2014 
„Nowy Raport Rolny” – Gdzie jesteśmy i dokąd idziemy”
Do tematu Polskiego Kongresu Rolnictwa wrócił „Nowy Raport Rolny” w tekście „Gdzie jesteśmy i dokąd idziemy”. Głównymi tematami kongresu była – według autora artykułu – kondycja polskiego rolnictwa w porównaniu do warunków w innych krajach, a także tendencje i kierunki jego rozwoju. W czasie kongresu podkreślono rolę kampanii promocyjnych organizowanych przez Agencję Rynku Rolnego, a także znaków jakości, jak PQS – Pork Quality System.

 

30 maja 2014

Pozytywnakuchnia.pl - Kotlet schabowy z grilla

„Złota zasada prostych dań mówi, że poszczególne składniki, kiedy jest ich tylko kilka w całym przepisie, powinny być najwyższej jakości.” - pisze na swoim blogu kulinarnym Dorota Kamińska. „Wieprzowina jest uniwersalnym mięsem o łagodnym smaku, łatwym do przygotowania ze względu na kruchość i brak nietypowych, nieprzyjemnych posmaków. Ta certyfikowana, ze znakiem jakości PQS zawiera mało tłuszczu, a mięso oferowane jest na sklepowych półkach w różnych formach: polędwiczek, klasycznego schabu bez kości lub takiego pokrojonego w kotlety z kostką, żeberek czy karkówki”. Wpis zawiera przepis na pysznego kotleta schabowego z grilla w odświeżonej, wiosennej odsłonie.

 

6 maja 2014

PPR.pl – „Inauguracja debaty o polskim rolnictwie” 

Na Polskim Kongresie Rolnictwa 2014 spotkali się eksperci z branży spożywczej, przedstawiciele instytucji rządowych i samorządów oraz producenci żywności, rolnicy i media. Rozmawiali o kondycji polskiego rynku produkcji żywności, jej promocji w Polsce i za granicą. Od 2004 roku polska przeprowadziła 23 kampanie informacyjno-promocyjne. Zaliczają się do nich także kampanie poszerzające wiedzę o certyfikacie PQS

 

5 maja 2014

Nowa Wieś Europejska – „Polska – szósty producent żywności w Europie”
Polska po 10 latach członkostwa w Unii Europejskiej jest szósta w Europie jeśli chodzi o produkcję żywności. Polskie zakłady przetwórstwa należą do najnowocześniejszych w Europie, a na straży wytwarzanych przez nią produktów stoją certyfikaty, między nimi PQS – Pork Quality System

 

KORZYŚCI
WIEPRZOWINA PQS
SYSTEM PQS
Pork Quality System obejmuje wszystkie etapy produkcji wieprzowiny: od hodowli, przez ubój, aż po dystrybucję.

Wieprzowina PQS to gwarancja wysokiej, powtarzalnej jakości i nieograniczonych możliwości wykorzystania produktu podczas przygotowywania potraw.
więcej