System Jakości Wieprzowiny PQS to odpowiedź na zmieniające się oczekiwania konsumentów, którzy coraz większą wagę przywiązują do jakości, smaku oraz bezpieczeństwa wybieranej przez siebie żywności.
Błękitne logo Systemu PQS na opakowaniu wieprzowiny oznacza pewność, że produkt ten spełnia nawet najbardziej wymagające normy, precyzyjnie określające sposoby hodowli, uboju, transportu, pakowania czy dystrybucji.
Certyfikat odróżnia produkty PQS od pozostałego, dostępnego w handlu mięsa, które – jeśli nawet podobnie dobrze wygląda – takiej gwarancji nie daje.
Zasadnicze różnice między wieprzowiną wyprodukowaną w Systemie Jakości Wieprzowiny PQS a wieprzowiną pochodzącą z produkcji masowej:
Mięso wieprzowe |
|
Mięso PQS |
Mięso z produkcji masowej |
Ustalone wartości dla wybranych parametrów jakości mięsa
|
Brak obligatoryjnego standardu dla wybranych parametrów jakości mięsa w produkcji masowej
|
Laboratoryjna kontrola jakości mięsa Jakość mięsa jest weryfikowana metodami laboratoryjnymi na podstawie wybranych parametrów, tj. barwy L*, WHC i IMF. |
Brak obligatoryjnej kontroli w zakresie jakości mięsa W produkcji masowej nie prowadzi się laboratoryjnej oceny jakości mięsa wieprzowego w zakresie barwy L*, WHC i IMF. |
Wysoka i powtarzalna jakość mięsa Dzięki obowiązującym standardom postępowania na każdym etapie cyklu produkcyjnego wieprzowina PQS charakteryzuje się wysoką jakością, określaną szeregiem korzystnych wskaźników. Najważniejsze z nich to odpowiednia:
Dzięki tym parametrom można ustalić, że mięso:
Mięso jest delikatne i nieprzetłuszczone, ponieważ pochodzi wyłącznie od młodych zwierząt, żywionych zbilansowaną paszą.
|
Różna i niepowtarzalna jakość mięsa z produkcji masowej Brak obowiązkowych standardów postępowania dla poszczególnych etapów procesu produkcyjnego może powodować niekorzystne wartości parametrów:
Obserwacje w zakładach mięsnych oraz analiza wyników badań naukowych wskazują, że wartości dla tych parametrów w produkcji masowej często przekraczają poziom wartości przyjętych dla mięsa normalnej lub wysokiej jakości, co skutkuje zróżnicowaną jakością mięsa, brakiem powtarzalności oraz ryzykiem pojawienia się wad typu PSE i DFD. Możliwe jest pochodzenie mięsa od zwierząt w starszym wieku lub nieodpowiednio żywionych, co może powodować jego większe otłuszczenie. |
Wysoka, wyrównana i powtarzalna jakość tusz
|
Niewyrównana jakość tusz
|
Wiarygodne pochodzenie mięsa Ważną cechą mięsa PQS jest jego pełna identyfikowalność (traceability), tzn. możliwość prześledzenia drogi surowca do półki sklepowej ze stada, z którego pochodzi tucznik, a nawet – określenia jego rodziców. Zwiększa to bezpieczeństwo w zakresie pochodzenia mięsa. |
Niepełna identyfikacja pochodzenia Pochodzenie mięsa tradycyjnego najczęściej jest trudne do zidentyfikowania. W produkcji masowej identyfikowalność jest możliwa tylko do stada, z którego pochodzi tucznik – bez możliwości określenia pochodzenia genetycznego zwierząt i śledzenia drogi mięsa w dystrybucji. |
Elementy kulinarne są sprzedawane wyłącznie w formie zapakowanej, jeszcze w zakładzie mięsnym
|
Najczęstszą formą sprzedaży jest pakowanie bezpośrednio na stoisku, w sklepie
|
Mięso certyfikowane Mięso oraz proces jego produkcji podlegają certyfikacji przez niezależną jednostkę certyfikującą, działającą zgodnie z normą PN EN 45011, co daje gwarancję w zakresie wysokiej jakości, powtarzalności i pochodzenia. |
Brak certyfikacji mięsa Proces produkcji mięsa oraz mięso nie podlegają obligatoryjnej certyfikacji. |