Wieprzowina wyprodukowana w Systemie PQS jest produktem premium wysokiej jakości.
Co wyróżnia wieprzowinę PQS?
- Naturalna, różowo-czerwona barwa
Barwa mięsa jest parametrem o szczególnym znaczeniu dla konsumenta, ponieważ na jej podstawie ocenia jego świeżość i przydatność kulinarną. Zbyt ciemna (mięso twarde i suche) lub zbyt jasna (miękkie i wodniste) barwa mięsa może wskazywać na wadę jakości.
- Odpowiednia wodochłonność
Wodochłonność to zdolność do utrzymywania wody zawartej w mięsie, wskazująca na przydatność surowca do obróbki cieplnej. Zbyt duży wyciek soku mięśniowego jest niepożądany i świadczy o wadach jakościowych mięsa.
- Niska zawartość tłuszczu
Wieprzowina z certyfikatem PQS charakteryzuje się małą ilością przetłuszczeń – jest mięsem chudym i delikatnym.
- Delikatny aromat
Certyfikowana wieprzowina jest wolna od obcych zapachów i ma naturalny, właściwy dla mięsa wieprzowego, aromat.
- Kruchość i soczystość
Na kruchość, smak i soczystość mięsa PQS korzystnie wpływa optymalna zawartość tłuszczu śródmięśniowego IMF (ang. Intramuscular fat) – jedynego rodzaju tłuszczu, którego pewna ilość w organizmie świń jest pożądana zarówno przez przemysł przetwórczy, jak i konsumentów.
- Doskonały smak
Standardy produkcji obowiązujące w Systemie PQS gwarantują powtarzalny, naturalnie doskonały smak wieprzowiny, minimalne straty ilościowe podczas przygotowywania potraw i mnogość kulinarnych zastosowań.
Wieprzowina PQS trafia do sprzedaży detalicznej jako produkt schłodzony, o dłuższym terminie przydatności do spożycia, wynikającym z zachowania ponadstandardowych wymagań jakości. Etykieta umieszczona na opakowaniu mięsa PQS umożliwia pełną identyfikowalność (traceability), czyli odtworzenie historii produkcji każdej partii certyfikowanej wieprzowiny.
- Powtarzalna, wysoka jakość
Wybierając mięso z certyfikatem PQS, konsumenci mają zawsze pewność zakupu produktu premium. Gwarantowane w Systemie PQS cechy wieprzowiny – wygląd, a przede wszystkim smak – najłatwiej można zweryfikować samodzielnie, w codziennej kulinarnej praktyce.