Przetwórcy, zaangażowani w proces uzyskania wieprzowiny PQS, są w stanie sprostać nowym oczekiwaniom odbiorców, dla których coraz częściej – prócz ceny – liczy się także gwarantowana, wysoka jakość wybieranych produktów.

 

Zgodność z procedurami przetwórczymi jest kontrolowana na każdym etapie produkcji – również podczas trwającego maksymalnie 8 godzin transportu zwierząt do ubojni oraz w fazie samego uboju, który powinien następować przy masie zwierzęcia wynoszącej około 100 kilogramów, w wieku 5-7 miesięcy. Istotną rolę odrywa stosowanie klasyfikacji tusz i ich znakowania numerem partii lub numerem ubojowym, co pozwala na identyfikację gospodarstwa czy stada, z którego pochodzą tuczniki. 

 

Przejrzystość procesu produkcyjnego w Systemie gwarantuje wysoką, wyrównaną i powtarzalną jakość certyfikowanej wieprzowiny.

 

Usystematyzowanie działań związanych z produkcją i współpraca uczestników wewnętrznego łańcucha dostaw w Systemie umożliwiają:

  • uzyskiwanie surowca o odpowiednich parametrach przetwórczych – pozbawionego wad technologicznych, o jednolitej mięsności i wadze tusz oraz dobrej wartości pH,
  • wyższą efektywność technologiczną,
  • zwiększenie konkurencyjności, przekładającej się na konkretne wyniki sprzedaży,
  • stymulowanie rozwoju polskiego rolnictwa.
KORZYŚCI
WIEPRZOWINA PQS
SYSTEM PQS
Pork Quality System obejmuje wszystkie etapy produkcji wieprzowiny: od hodowli, przez ubój, aż po dystrybucję.

Wieprzowina PQS to gwarancja wysokiej, powtarzalnej jakości i nieograniczonych możliwości wykorzystania produktu podczas przygotowywania potraw.
więcej